Tratamentul chirurgical in melanomul multiplu metastazat

Pacientul VG de 56 ani, in tratament cu imunoterapice pentru metastaze abdominale dupa un melanom de cavum (piramida nazala) operat in urma cu doi ani, s-a internat in clinica noastra pentru progresia numerica si de volum a metastazelor in vederea reevaluarii clinice si a tratamentului de specialitate. Examenele imagistice efectuate (CT) au evidentiat formatiuni tumorale multiple abdominale, una voluminoasa la nivelul stomacului cu invazia splinei si a cozii pancreasului, la nivelul ambelor glande suprarenale si cecului, cele digestive avand potential ridicat de sangerare obiectivat la endoscopia digestiva. Progresia tumorala sub tratament specific imunoterapic a impus indicatia chirurgicala de extirpare a acestor metastaze.

Interventia chirurgicala ampla,de rezectie gastrica in bloc cu rezectia pancreasului caudal si a splinei, rezectia ambelor glande suprarenale si a jumatatii drepte a colonului, a decurs cu succes, pacientul externandu-se in 10 zile fara complicatii. Examenul histopatologic a confirmat prezenta metastazelor de melanom in toate segmentele rezecate. Ulterior pacientul a reinceput imunoterapia cu o schema terapeutica noua.

La 6 luni de la interventia chirurgicala, CT toraco-abdomino-pelvin de control nu a evidentiat recidive sau alte metastaze de melanom.

Melanomul malign beneficiaza de tratament chirurgical alaturi de terapiile oncologice specifice in toate fazele bolii iar rezectia tumorala si a metastazelor creste atat durata de viata cat si confortul pacientului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.