Chirurgia bariatrică

Chirurgia bariatrică a devenit în ultimul timp alternativa cea mai des folosită pentru a vindeca obezitatea severă dar și diabetul de tip 2. Un dialog deschis despre o tehnică de ultimă oră, cu doctorul Șerban Vasile- coordonator al Departamentului de chirurgie bariatrică de la Spitalul „Life Memorial’- unul dintre cei mai apreciați specialiști români în domeniu.

Conform statisticilor, peste 46% dintre românii adulți sunt supraponderali și 9,3% suferă de obezitate. Este bariatria o soluție pentru reducerea acestor procente? Și ce este de fapt procedura bariatrică?

Operațiile pentru obezitate (bariatrice) sunt intervenții laparoscopice adresate pacientilor superobezi, care nu reușesc să scadă în greutate prin metode convenționale (regim alimentar, sport) și care prezintă riscul de a dezvolta sau au deja afecțiuni asociate obezității ca: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hiperlipemia sau sindromul metabolic.

Pierderea în greutate după aceste operații este impresionantă, de ordinul zecilor de kilograme, uneori peste o sută de kilograme, scopul lor fiind de a obține o scădere ponderală substanțială și de a aduce pacientul obez la o greutate normală raportată la înălțimea proprie.

Nici o altă procedură de slăbit nechirurgicală nu are eficiența acestor operații. Ele au fost introduse în practica medicală din toată lumea, în încercarea de a lupta eficient cu obezitatea severă și morbidă unde metodele convenționale de slăbit prin diferite forme de dietă nu și-au dovedit eficiența. Aș menționa că aceste operații nu sunt proceduri de înfrumu­se­țare, dar au ca efect secundar și îmbună­tățirea spectaculoasă a aspectului fizic.

Există mai multe tipuri de intervenții bariatrice. În ce constau ele și care este cea mai eficientă?

Intervențiile bariatrice sunt împărțite în trei categorii majore: restrictive, malabsorbtive și mixte. Procedurile restrictive limitează aportul alimentar, cele malabsorbtive reduc absorbția substanțelor nutritive la nivelul intestinului, iar cele mixte însumează avantajele primelor două.

Procedurile restrictive limitează drastic aportul alimentar fie prin aplicarea unor dispozitive la nivelul stomacului, inelul gastric sau balonul gastric, fie prin crearea unui tub digestiv îngust printr-o rezecție longitudinală a celei mai mari părți din stomac numită gastric sleeve sau popular- micșorarea stomacului. Pacientul își reduce substanțial ingestia zilnică de alimente și, în acest fel, cantitatea de calorii consumată. Pe lângă efectul limitativ în alimentație, aceste procedee declanșează multiple mecanisme neurohormonale care ajută și mențin în timp scăderea în greutate. Intervențiile de tip restrictiv nu modifică circuitul alimentelor la nivelul tubului digestiv și nu generează deficite majore nutritive pe termen lung.

Procedurile malabsorbtive scurtează timpul de tranzit al alimentelor la nivelul intestinului subțire și de amestec cu sucurile digestive. Astfel se reduce substanțial absorbția substanțelor nutritive deci a numărului de calorii consumate. Acest tip de intervenții se numesc generic diversii bilio-pancreatice, sunt foarte eficiente în scăderea ponderală dar necesită o urmărire a pacienților pe toată durata vieții. Pot genera diverse carențe nutriționale care trebuie depistate precoce și corectate corespunzător.

Procedurile mixte încearcă să însumeze avantajele ambelor tipuri de intervenții decrise mai sus și să reducă la maximum efectele adverse. Aceste intervenții suferă permanent modificări în timp, în intenția de a optimiza efectele asupra organismului. Cele mai utilizate procedee de acest tip sunt: bypass-ul gastric, minigastric bypass, bypass duodeno-ileal asociat cu gastric sleeve (SADI-S).
Eficiența procedeelor bariatrice crește substanțial când sunt alocate corect în raport cu diferitele grade de obezitate și cu afecțiunile asociate.

Sursa: Avantaje.ro

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.