bandingInelul gastric reprezinta un procedeu bariatric de tip “restrictiv” realizat cu ajutorul unui dispozitiv siliconic inelar cu diametru intern variabil.

Acesta se monteaza pe cale laparoscopica la nivelul fornixului gastric cu scopul de a compartimenta stomacul si de a crea astfel deasupra inelului un “mic stomac” cu un volum de cca 50-60 ml. Acest neostomac comunica cu restul stomacului printr-un orificiu cu diametru variabil calibrat de orificiul intern al inelului.

Este un procedeu restrictiv deoarece capacitatea redusa a neostomacului restrictioneaza volumul alimentar ingerat la o masa si creaza senzatia de satietate precoce. Diametrul inelului se poate ajusta in timp prin injectarea de ser fiziologic prin intermediul unei camere speciale plasate subcutanat.

Optarea pentru acest tip de dispozitiv ofera atat avantaje cat si dezavantaje.

Avantaje:
– reduce drastic cantitatea de alimente solide ingerate;
– poate genera o scadere in greutate de pana la 40% din excesul ponderal;
– este o interventie minim invaziva cu spitalizare si convalescenta scurta;
– este un procedeu reversibil si de asemenea se poate converti in oricare alta interventie bariatrica;
– rata redusa a deficitelor vitaminice in comparatie cu alte procedee.

Dezavantaje:
– necesita extragerea inelului dupa o perioada de timp;
– rata a complicatiilor comparabila cu a altor procedee. Cele mai frecvente: migrarea inelului atat cranial cat si caudal, eroziunea gastrica si stenoza cicatriceala la locul de amplasare, dilatatia esofagului, hemoragie digestiva superioara;
– rata mare de recastig ponderal chiar si cu mentinerea inelului pe loc la diametrul minim.

IMPORTANT: Pentru stabilirea indicatiei operatorii si eliminarea obiectiva a riscurilor pacientul este supus unui plan complex de investigare preoperator. Acesta este alcatuit dintr-un colocviu de specialitati medicale si examene paraclinice menite sa ofere un tablou complet al afectiunilor concomitente care, prin tratament adecvat, sa reduca riscurile interventiei la minim. afla detalii

Search

+