Afectiunile chirurgicale mamare pot fi de natura benigna (chiste, fibroadenoame, tumori Phylodes) sau maligne – cancerul de san. In functie de natura leziunii interventiile chirurgicale din sfera senologiei sunt:
– lumpectomia sau tumorectomia – excizia unei leziuni mamare cu minim de tesut sanatos perilezional (in tumorile benigne sau pentru precizarea diagnosticului histopatologic);
– excizia sectoriala mamara (sectorectomia);
– excizia ganglionului santinela;
– mastectomia simpla si mastectomia simpla subcutana;
– mastectomia radicala cu limfadenectomie loco-regionala.

lumpLumpectomia sau tumorectomia este indicata in tumorile solide mamare mai mici de 1-2 cm sau in microcalcificari fara tumora clinica in care punctia biopsie poate da rezultate fals negative.

Excizia sectoriala mamara este indicata atat in afectiunile benigne cat si in tratamentul conservator al cancerului de san cand este asociata cu limfadenectomia axilara.

Biopsia ganglionului santinela este indicata in tumorile maligne de mici dimensiuni, in carcinomul “in situ” cu focare de microinvazie si in tumorile maligne localizate in cadranele interne ale sanului. Pote fi realizata prin injectare de colorant albastru sau trasor radioactiv la nivelul tumorii si depistarea prin disectie sau detectie a nivelului maxim de radiatii a primului ganglion satelit din drenajul limfatic. Examenul histopatologic negativ pentru invazie tumorala la biopsierea acestuia contraindica limfadenectomia axilara extensiva cu rol in prevenirea complicatiilor acesteia.

biopsie

Mastectomia simpla presupune excizia intregului san imprena cu zona areolo-mamelonara si este indicata in special in afectunile inflamatorii cronice mamare (mastita cronica bacteriana, mastita TBC, mastita cu plasmocite, granulomatoasa) sau in carcinomul lobular “in situ” (mastectomie simpla bilaterala). Se asociaza de regula cu protezare mamara.

Mastectomia  subcutana simpla presupune excizia intregului tesut mamar cuprins intre fascia premamara si fascia prepectorala cu prezervarea regiunii areolo-mamelonare. Este indicata in special in mastozele fibrochistice cu multipli noduli mamari cu risc imagistic. Se asociaza constant cu protezare mamara.

Mastectomia radicala cu limfadenectomie axilara este indicata in cancerul mamar invaziv si presupune excizia intregii glande mamare, a regiunii areolo-mamelonare si a ganglionilor axilari controlaterali. Sunt larg utilizate tehnicile Patey (mastectomie radicala asociata cu rezectia micului pectoral) si Madden (fara rezectii musculare). Se poate completa cu protezare mamara in orice etapa a tratamentului onco-chirurgical.

Search

+

O viață mai ușoară din toate punctele de vedere începe cu un singur pas.

Completează formularul de mai jos și vei fi contactat pentru a discuta pe larg despre tratamentul care îți poate schimba viața.