Operație pentru obezitate și hernie hiatală la o pacientă cu situs inversus total

Situs inversus total” presupune dispoziția spatiala total opusa fata de anatomia normala, „in oglinda”, a tuturor organelor totacice și abdominale.

Unei paciente diagnosticate cu obezitate severa, hernie hiatala, steatoza hepatica marcata (încărcarea grasa a ficatului) și situs inversus total, i s-a propus interventia chirurgicala laparoscopica de micsorare a stomacului (gastric sleeve) și cura herniei hiatale. Interventia are un nivel de dificultate ridicat  prin dispoziția, de asemenea „in oglinda”, a instrumentelor operatorii, prin schimbarea manevrelor și gesturilor operatorii ale chirurgului operator dar și ale echipei operatorii în egala măsura. Ambidexteritatea operatorului a constituit un avantaj în finalizarea operatiei fără incidente sau complicatii. Spitalizarea a fost cea standard de 3 zile, pacienta fiind externata într-o conditie foarte buna și cu indicatiile de dieta specifice.

„Situsul inversus total” poate pune dificultati majore atat prin dispoziția diferita a organelor interne dar mai ales prin variantele anatomice, în special cele de vascularizatie, care trebuie cunoscute în prealabil prin examene imagistice de precizie (computer tomograf cu contrast iv) deoarece pot schimba tactica operatorie.

Aceasta intervenție a fost efectuata în cadrul Spitalului Medlife Bucuresti într-o echipa complexa, cu pregatirea prealabila a pacientei  printr-un program lărgit de consulturi interclinice (gastroenterologic, pneumologic, cadiologic, endocrinologic, anesteziologic, psihologic) și investigatii imagistice: ecografie abdominala, CT toraco-abdominal, endoscopie digestiva superioara.

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.