Obezitatea severa si morbida, declarata de OMS o boala incurabila, are ca optiuni terapeutice regimul alimentar privativ asociat cu activitati fizicale si, in caz de esec repetat, tratamentul chirurgical bariatric.
Indicatiile chirurgicale ale obezitatii se stabilesc in functie de indexul de masa corporeala si de comorbiditatile asociate:

1. IMC > 30 – obezitate moderata asociata cu diabet zaharat tip II dificil de controlat terapeutic;
2. IMC > 35 – obezitate severa asociata cu diabet aharat tip II, HTA, dislipidemie, sindrom metabolic, afectiuni osteoarticulare si ale coloanei vertebrale;
3. IMC > 40 – obezitate morbida asociata sau nu cu alte afectiuni.

Primele doua categorii se adreseaza atat excesului ponderal cat si afectiunilor metabolice asociate obezitatii ceea ce a creat conceptul de Chirurgie Metabolica.

Procedeele chirurgicale recomandate si utilizate larg in prezent sunt:

1. PLICATURA GASTRICA
Procedeu bariatric reversibil de tip restrictiv ce consta in plicaturarea repetata cu inversiunea peretelui gastric avand ca scop crearea unui tub gastric cu calibru drastic redus. Deoarece stomacul isi recastiga progresiv volumul initial, acest proceeu are eficienta mai redusa si este indicat in:
– obezitate moderata sau severa cand pacientul nu doreste un alt procedeu;
– superobezitatea morbida sau la pacientii cu risc ca etapa premergatoare unui procedeu bariatric radical (gastric sleeve sau by-pass).

2. GASTRIC SLEEVE
Operatia Gastric Sleeve sau gastrectomia longitudinala tip „sleeve” este o interventie laparoscopica care presupune rezectia longitudinala a peste 80% din stomac corespunzatoare marii curburi, stomacul fiind transformat intr-un segment tubular de cca 80-100 ml. Este un procedeu bariatric restrictiv, diminuarea volumului gastric reducand drastic aportul alimentar.
Acest procedeu este indicat in obezitatea de orice tip asociata sau nu cu comorbiditati si poate inlatura 90% din excesul ponderal.

3. GASTRIC BY-PASS
Gastric By-Pass a constituit mult timp cea mai raspandita si cunoscuta procedura chirurgicala impotriva obezitatii si a comorbiditatilor acesteia. Este un procedeu mixt, restrictiv si malabsorbtiv, ce consta in crearea unui mic rezervor gastric de cca 15-20ml din portiunea initiala a stomacului care va fi anastomozat la o ansa de intestin subtire exclusa la o distanta variabila de unghiul duodeno-jejunal cu scopul de a reduce absorbtia principiilor alimentare.
In prezent, indicatiile acestui procedeu sunt:
– pacienti obezi cu BMI intre 40 si 50;
– boala de reflux gastro-esofagian severa fara hernie hiatala;
– diabet zaharat decompensat;
– sindrom metabolic;
– tulburari de alimentatie;
– esec al operatiei gatric sleeve sau plicatura gastrica.

4. MINI GASTRIC BY-PASS
Procedeu bariatric mixt, restrictiv si malabsorbtiv, derivat din gastric by-pass dar cu o rata mai mica a complicatiilor pe termen lung. Consta in efectuarea unui tub gastric lung, asemanator cu cel din gastric sleeve, care se anastomozeaza la o ansa jejunala la cca 200-250 cm de jonctiunea duodeno-jejunala (Treitz). Are o eficienta comparabila cu gastric by-pass si este indicat in:
– pacienti obezi cu BMI peste 35;
– sindrom metabolic;
– diabet zaharat decompensat;
– tulburari de alimentatie;
– esec al operatiei gatric sleeve sau plicatura gastrica.

Daca nicio metoda de slabire nu a dat rezultatele pe care ti le-ai dorit, atunci chirurgia obezitatii efectuata de echipa dr. Serban Vasile la Medlife poate fi solutia pentru tine!

Dr. SERBAN VASILE
Centrul de Chirurgie Metabolica si a Obezitatii
Life Memorial Hospital – Medlife Bucuresti
Mobil: 0727 393 394
Call center: 023 6960 sau 021 9646

Search

+