Operatiile de micsorare a stomacului pentru obezitate

Principalele operatii de micsorare a astomacului utilizate in chirurgia obezitatii sunt:

Micsorare de stomac cu inel gastric – Gastric Banding

Inelul gastric (Gastric Banding) este o interventie de micsorare a stomacului cu indicatii limitate in prezent. Operatia este efectuata laparoscopic si consta in montarea unui inel gastric de silicon cu un diametru reglabil astfel incat stomacul este impartit in doua portiuni cu dimensiuni inegale. Prima portiune este mai mica si va comunica cu restul stomacului numai prin canalul format de inel.

Cu cat inelul va fi mai strans in jurul stomacului, cu atat trecerea alimentelor este limitata mai mult. Ajstarea diametrului inelului se face la cca 2 luni dupa interventie la dimensiuni ce depind de rata initiala a scaderii in greutate.

Spitalizarea in urma operatiei de micsorare a stomacului cu inel gastric dureaza numai 24 de ore, iar recuperarea este rapida, fara dureri. Deoarece este o tehnica reversibila, care nu presupune taierea stomacului, inelul poate fi indepartat, iar stomacul poate sa revina la forma initiala. In urma acestei interventii, poate fi indepartat pana la jumatate din excesul ponderal.

Gastrectomia longitudinala – Gastric Sleeve

Operatia de micsorare a stomacului, cunoscuta si sub numele de gastrectomie longitudinala sau Gastric Sleeve, este cea mai utilizata procedura din chirurgia obezitatii. Prin aceasta operatie este eliminat cca 80% din stomac corespunzator marii curburi, zona in care se afla centrii foamei si de unde se secreta hormonul apetitului numit “grelina”. In urma operatiei va ramane doar un tub gastric cu un volum cuprins intre 80 si 100 ml, scopul fiind de a reduce apetitul si cantitatea de alimente ingerata si de a induce senzatia de satietate mult mai precoce.

Excesul ponderal poate fi redus cu pana la 70% in primul an de la interventie, iar spitalizarea dureaza 48-72 de ore. Dupa operatie este necesar controlul periodic la 3, 6 sau 12 luni pentru a monitoriza scaderea ponderala si a corecta eventualele dezechilibre vitaminice ce pot aparea.

Operatia de micsorare stomac – Gastric Bypass

Aceasta operatie este recomandata in prezent persoanelor care sufera de obezitate morbida cu IMC intre 40 si 50, boala de reflux gastro-esofagian, tulburari de alimentatie sau diabet zaharat decompensat.
Gastric Bypass presupune crearea unui rezervor gastric, de aproximativ 15-20 ml, prin izolarea completa a unei portiuni din stomac. Acest rezervor va fi apoi conectat la intestinul subtire la o distanta prestabilita astfel incat alimentele vor ajunge in contact cu sucurile gastric, duodenal, pancreatic si cu bila cat mai tarziu cu scopul de a reduce drastic absorbtia de zaharuri si grasimi in organism. Este o interventie cu dublu rol: restrictiv (de a reduce cantitatea de alimente consumate) si metabolic prin scaderea absorbtiei principiilor alimentare.

Spitalizarea in urma operatiei Gastric Bypass dureaza 48-72 de ore, iar excesul ponderal poate fi redus cu pana la 80%.

Cand poate fi efectuata operatia de micsorare a stomacului?

Operatia pentru micsorarea stomacului este recomandata numai peste o anumita greutate in urma efectuarii unor consulturi interclinice si investigatii paraclinice de catre medici specialisti din mai multe domenii. Stabilirea necesitatii efectuarii unei operatii de micsorare a stomacului se face prin analiza mai multor parametri:
* indicele de masa corporala (IMC) – acest indice este calculat in functie de inaltimea si greutatea fiecarei persoane. Pentru a avea indicatie de micsorare a stomacului prin diferitele procedee chirurgicale pacientii trebuie sa aiba un IMC peste 40, indicator al obezitatii morbide. De asemenea mai pot beneficia de aceste operatii si pacientii cu IMC cuprins intre 35 si 40 (obezitate severa) cand prezinta asociat dislipidemie, hipertensiune arteriala, afectiuni cardio-respiratorii sau sindrom metabolic precum si cei cu IMC intre 30 si 35 (obezitate moderata) cand au asociat diabet zaharat de tip II.
* esuarea altor metode de slabire – operatia pentru micsorarea stomacului trebuie luata in calcul numai daca alte metode de slabire au esuat si nu este recomandata de regula ca prima varianta pentru slabire. Reusita de a scadea in greutate chiar si limitat prin regim alimentar va creste eficienta unui procedeu de micsorare a stomacului in viitor.
* prezenta altor boli asociate obezitatii – obezitatea poate provoca si alte afectiuni precum diabetul zaharat de tip II, hipertensiune arteriala,boli cardiovasculare si respiratorii, dislipidemii sau asocierea dintre acestea sub forma sindromului metabolic. In aceste cazuri poate fi recomandata interventia chirurgicala pentru micsorarea stomacului.

Care sunt beneficiile operatiilor de micsorare a stomacului?

In urma operatiei de micsorare a stomacului exista multiple beneficii care vor ajuta la cresterea starii de bine a pacientilor si la ameliorarea problemelor de sanatate asociate:
* reducerea semnificativa in greutate – in functie de tipul de interventie chirurgicala efectuat, reducerea excesului ponderal poate varia intre 40% si 60% in primul an de la operatie si poate ajunge pana la 80% in urmatorii cinci ani. In prima luna dupa operatie se pot pierde intre 7 si 20 kg, iar in urmatoarele luni se pierd in medie 5-8 kg lunar. Totodata, pot exista si perioade de stagnare in care nu greutatea se pastreaza un interval variabil de timp. Prin ajustarea aportului alimentar aceste perioade vor fi urmate din nou de scaderi in greutate.
* reducerea riscului de aparitie a bolilor grave sau ameliorarea acestora pana la vindecare – afectiunile asociate obezitatii, precum diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arteriala, dislipidemiile si bolile cardiovasculare pot fi prevenite sau sunt ameliorate dupa operatie, ceea ce inseamna ca, pe langa reducerea greutatii, starea de sanatate va fi imbunatatita semnificativ.
SARCINA este posibila dupa operatia de micsorare a stomacului dupa cca 12 – 18 luni de la interventie, dupa ce pacienta ajunge la greutatea dorita si la o alimentatie diversificata. Este recomandata insa o monitorizare atenta a deficitelor nutritionale de catre medicul curant, inainte si in timpul sarcinii. Deoarece scade cantitatea de alimente consumate dupa operatie, aportul de nutrienti va fi redus, motiv pentru care este necesara administrarea de multivitamine, calciu si fier.
Riscurile operatiei de micsorare de stomac
In urma interventiilor de micsorare a stomacului pot aparea complicatii specifice interventiilor pe tubul digestiv. Pentru a reduce riscul aparitiei acestora este important sa fie respectate indicatiile terapeutice ale medicului curant. De asemenea dieta alimentara specifica ajuta la o scadere in greutate constanta si uniforma precum si la vindecarea rapida a stomacului.
Complicatiile dupa operatiile de micsorare a stomacului pot fi precoce, in primele 24-72h sau tardive, de regula dupa 7 zile.
• Sangerarea interna sau hematomul perigastric- poate aparea in primele ore dupa operatiile de micsorare a stomacului. Simptomele includ: hipotensiune, paloare, cresterea ritmului cardiac, respiratii frecvente, urinare redusa (oligurie). Poate necesita reinterventie chirurgicala laparoscopica.
• Fistula gastrica – aparitia unui orificiu pe esofagul terminal sau pe portiunea superioara a suturii gastrice prin care continutul acid gastric se revarsa in afara stomacului in cavitatea abdominala determinand initial o peritonita locala chimica si ulterior bacteriana. Ulterior peritonita se poate generaliza cu riscul raspandirii infectiei in organism. Simptomele includ: dureri in regiunea stomacului sau in intregul abdomen, febra, varsaturi, respiratii frecvente, scaderea tensiunii arteriale, dificultati in respiratie. Este o complicatie ce necesita obligatoriu interventie pe cale endoscopica sau laparoscopica.
• Aparitia cheagurilor de sange (tromboze venoase) atat in abdomen cat si la nivelul picioarelor in conditiile imobilizarii prelungite sau a ingestiei reduse de lichide. Pentru a preveni tromboza venoasa se face profilaxie cu injectii subcutanate cu anticoagulante atat pre cat si postoperator.
• Alte complicatii: infectii la nivelul plagilor, greturi, varsaturi, anemie, constipatie, gastrita sau ulcer gastric, sau tardiv – stenoza gastrica (golirea cu dificultate a stomacului in intestin).

Aspectul inestetic – surplusul de piele

In urma scaderii masive in greutate poate sa apara surplusul de piele in jurul abdomenului, pe coapse si maini,din cauza disparitiei tesutului gras si a faptului ca pielea isi pierde elasticitatea.

Totodata, excesul de piele poate impiedica efectuarea unei igiene corespunzatoare, iar, in timp, pot sa apara infectii si dermatite intre pliurile de piele. Pot fi necesare interventii de chirurgie plastica pentru corectarea excesului de piele.

Dieta impusa dupa operatia de micsorare de stomac

Dupa operatia de micsorare a stomacului este recomandat sa fie tinuta o dieta speciala in primele 3 luni impartita in 4 etape distincte: in primele 3-4 saptamani dieta se bazeaza pe lichide clare (apa, supe, ceaiuri, zeama de compot) cu aport proteic de 50-70g pe zi. Urmatoarea luna dieta ramane lichidiana dar lichidele se imbogatesc (lichide tulburi) cu aport caloric mai ridicat. Lichidele trebuie baute incet, cu inghitituri mici si cu pauze intre inghitituri.

In luna a treia dupa operatie dieta este formata din mancare pasata (mixuri sau piureuri) cu continut scazut in zahar si grasimi dar bogata in proteine. Lichidele se beau intre mesele de piure.

Din luna a patra de la operatia de micsorare a stomacului pot fi consumate alimente solide ca inainte de interventie.Alimentele trebuie consumate cu moderatie, mestecate bine si incet. Mancatul rapid poate provoca varsaturi, greata, stari de ameteala. Atunci cand mananci, rezerva-ti cel putin 30 minute pentru masa si asteapta intre 30 si 45 de minute dupa masa ca sa poti bea lichide.

Scopul dietei in etape dupa aceste operatii este ca stomacul sa aiba timp sa se vindece, sa se acomodeze cu noul regim si cantitatile reduse de alimente care vor fi consumate.

In plus, trebuie evitate medicamentele precum aspirina, medicamentele antiinflamatorii sau corticosteroizi care pot avea efecte toxice asupra stomacului. Este recomandat sfatul medicului inainte de a incepe orice tratament.

Cat costa o operatie pentru micsorarea stomacului

Costul pentru operatia de micsorare a stomacului nu este acoperit de Casa de asigurari, iar pretul variaza in functie de tipul interventiei chirurgicale. La Medlife, costul pentru micsorarea stomacului cu inel gastric este de 14.000 lei, pentru gastrectomia longitudinala (Gastric Sleeve) este de 25.000 lei, iar pentru Gastric Bypass este de 30.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.