O echipă din cadrul Life Memorial Hospital Medlife Bucuresti, coordonată de dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală, a realizat cu succes o intervenție chirurgicală minim invazivă – nefrectomie radicală stângă laparoscopică pentru o tumoră renală.
Pacienta, în vârstă de 79 de ani, din București, prezenta variații ale tensiunii arteriale, descoperite în cadrul unor investigații cardiologice, motiv pentru care i s-a recomandat efectuarea unei ecografii renale. În urma ecografiei i s-a depistat o tumoră la rinichiul stâng. Investigatiile au fost completate cu examenul computer-tomograf abdominal care a stabilit detaliile anatomice si raporturile de vecinatate ale tumorii.
Depistarea incidentala si precoce a tumorii a constituit un avantaj pentru pacienta in ceea ce priveste eficienta tratamentului propus si a sanselor de vindecare. . De obicei, astfel de tumori sunt asimptomatice și dacă nu sunt depistate întâmplător, pacientul ajunge la medic în faze avansate, când tumora are invazie loco-regională mare, situație în care radicalitatea intervenției este discutabilă.
După evaluarea pacientei intr-un colocviu multidisciplinar chirurgical, urologic, nefrologic si de anestezie-terapie intensiva, s-a ajuns la concluzia că singura soluție utilă pacientei este nefrectomia radicală stanga.
Intervenția chirurgicală a fost efectuata pe cale laparoscopică, procedeu minim invaziv uzual în toate centrele de specialitate din Europa, operaţia pe cale deschisă fiind o excepție. Astfel, o intervenție care altădată se realiza printr-o incizie foarte mare, acum se poate efectua prin câteva mini-incizii, cu acuratete si radiacalitate identice cu tehnica deschisa.
Operația care a durat aproximativ două ore a fost efectuata prin intermediul a patru porturi laparoscopice, piesa operatorie fiind exteriorizata printro mica incizie in partea stanga a abdomenului. Fiind o disecție extensivă a fost necesara plasarea unui tub de dren in loja renala care a fost scos la controlul de șapte zile. Nu au existat incidente intraoperatorii și nici complicații postoperatorii, spitalizarea fiind de doar doua zile. Rezultatul examenului histopatologic va stabili ulterior necesitatea unei terapii oncologice.