Histerectomie laparoscopica SILS la MedLife

Echipa coordonată de dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală, a realizat, în premiera, în Life Memorial Hospital Medlife Bucuresti, o histerectomie laparoscopică printr-o singură incizie la nivelul cicatricei ombilicale, tehnica cunoscuta sub denumirea de SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery).

Pacienta, în vârstă de 45 de ani, s-a adresat serviciului de chirurgie pentru un fibrom voluminos la nivelul uterului, cu un diametru de aproximativ 15 cm, asociat cu o hiperplazie endometrială atipică, afecțiune ce putea degenera într-un cancer de endometru. „Date fiind aceste afecțiuni, pacientei i-am propus și de comun acord am luat decizia unei histerectomii totale cu anexectomie bilaterală. I-am sugerat posibilitatea de a fi operată pe cale minim invazivă și, în acest sens, i-am propus o tehnică chirurgicală laparoscopică mai nouă, S.I. L.S., prin intermediul căreia se intervine printr-o singură miniincizie la nivelul ombilicului.

După două-trei săptămâni, cicatricea postoperatorie va deveni inaparentă și înglobată în cicatricea ombilicală, ceea ce contează mult pentru pacienții tineri, în special pentru cei de sex feminin”, a spus dr. Șerban Vasile. Intervenția a decurs fără incidente. „Operația a durat aproximativ o oră și jumătate, cu o jumătate de oră mai mult față de o histerectomie laparoscopica clasica, întrucât dificultatea în gestica operatorie este mai mare in comparatie cu o laparoscopie tipica. Însă S.I.L.S. este un plus adus tehnicii laparoscopice deoarece adaugă avantaje și în ceea ce privește confortul postoperator al pacientului”, a menționat dr. Șerban Vasile.

Operația a fost un succes fara complicatii ulterioare iar pacienta a fost externată a doua zi. La controlul chirurgical dupa 1 luna de la interventie cicatricea operatorie deja disparuse in cicatricea ombilicala.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.