Histerectomie laparoscopica SILS la MedLife

Echipa coordonată de dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală, a realizat, în premiera, în Life Memorial Hospital Medlife Bucuresti, o histerectomie laparoscopică printr-o singură incizie la nivelul cicatricei ombilicale, tehnica cunoscuta sub denumirea de SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery).

Pacienta, în vârstă de 45 de ani, s-a adresat serviciului de chirurgie pentru un fibrom voluminos la nivelul uterului, cu un diametru de aproximativ 15 cm, asociat cu o hiperplazie endometrială atipică, afecțiune ce putea degenera într-un cancer de endometru. „Date fiind aceste afecțiuni, pacientei i-am propus și de comun acord am luat decizia unei histerectomii totale cu anexectomie bilaterală. I-am sugerat posibilitatea de a fi operată pe cale minim invazivă și, în acest sens, i-am propus o tehnică chirurgicală laparoscopică mai nouă, S.I. L.S., prin intermediul căreia se intervine printr-o singură miniincizie la nivelul ombilicului.

După două-trei săptămâni, cicatricea postoperatorie va deveni inaparentă și înglobată în cicatricea ombilicală, ceea ce contează mult pentru pacienții tineri, în special pentru cei de sex feminin”, a spus dr. Șerban Vasile. Intervenția a decurs fără incidente. „Operația a durat aproximativ o oră și jumătate, cu o jumătate de oră mai mult față de o histerectomie laparoscopica clasica, întrucât dificultatea în gestica operatorie este mai mare in comparatie cu o laparoscopie tipica. Însă S.I.L.S. este un plus adus tehnicii laparoscopice deoarece adaugă avantaje și în ceea ce privește confortul postoperator al pacientului”, a menționat dr. Șerban Vasile.

Operația a fost un succes fara complicatii ulterioare iar pacienta a fost externată a doua zi. La controlul chirurgical dupa 1 luna de la interventie cicatricea operatorie deja disparuse in cicatricea ombilicala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.