Cancer ovarian avansat cu histologie rara – tumora cu celule Sertoli-Leydig

cancer ovarian 3

Pacienta de 59 ani s-a prezentat in clinica noastra cu fenomene ocluzive intestinale, abdomen marit de volum, dureri abdominale difuze, stare generala alterata. Examenele imagistice au evidentiat o tumora ovariana dreapta voluminoasa, multiple metastaze abdominale si lichid de ascita. Biologic a fost decelata o anemie moderata, sindrom de deshidratare si markeri tumorali in limite normale. Dupa evaluare cardiologica si pneumologica, colocviul medical format din medicii chirurgi, anestezisti si oncologi au stabilit necesitatea interventiei chirurgicale pentru stabilirea diagnosticului si excizie tumorala.

S-a intervenit chirurgical si s-a practicat citoreductie tumorala optimala (rezectia tumorilor) cu excizie peritoneala extinsa. Nu a fost efectuata HIPEC (chimioterapie intraperitoneala hipertermica) din cauza histologiei rare ce a necesitat atat examen histopatologic definitiv cat si imunohistochimie. Rezultatul anatomopatologic a evidentiat o forma rara de cancer ovarian (sub 1% din tumorile ovariene) – tumora cu celule Sertoli-Leydig. Postoperator, a fost efectuata chimioterapie adjuvanta adaptata diagnosticului.

La sase luni de la operatie, examenul CT toraco-abdomino-pelvin nu a evidentiat recidive tumorale sau alte metastaze. Pacienta ramane sub monitorizarea continua a medicilor oncologi prin evaluari periodice si tratament specific.

Pacientii cu cancere avansate beneficiaza de protocoale terapeutice moderne stabilite in echipe multidisciplinare care cresc atat confortul postoperator cat si speranta de viata a acestora.

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.