Tumorile hepatice

Hepatectomie dreapta deschisaAcestea pot fi de natura benigna sau maligna. Cele benigne (adenom, hiperplazie nodulara focala) au indicatie chirurgicala din cauza caracterului evolutiv si a potentialului de transformare maligna (adenom).

Tumorile maligne hepatice pot fi primare, cu originea in tesutul hepatic, sau secundare – metastaze ale unor cancere cu alta localizare.

Tumorile primare hepatice (hepatocarcinom, colangiocarcinom) au un debut insidios, lipsit de manifestari clinice evidente. Ele sunt descoperite la examene imagistice de rutina sau in momentul aparitiei complicatiilor. Metastazele hepatice provin in special de la cancerele digestive si evoca un stadiu avansat al bolii neoplazice.

Toate tumorile maligne impun tratamentul chirurgical ca parte componenta a unui program terapeutic complex oncologic.

Interventiile se pot realiza fie pe cale clasica deschisa, pentru hepatectomiile majore si extinse, dar si pe cale minim invaziva, laparoscopic sau robotic, pentru tumorile hepatice situate in segmentele laterale stangi sau anterioare drepte (II, III, IVb, V, VI). Hepatectomiile majore dreapta si stanga pot fi efectuate pe cale laparoscopica, in cazuri selectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.