Pacienții cu cancer colorectal pot fi operați laparoscopic

Cancerul colorectal reprezintă a treia cauză de deces intre afectiunile oncologice și a treia ca frecventa a tumorilor nou diagnosticate. Partea bună este însă că depistarea precoce prin investigatii periodice si tratamentul chirurgical modern minim invaziv, laparoscopic sau robotic, aduc beneficii importante in rezultatele postoperatorii imediate, confortul pacientilor si supravietuirea la distanta.

În cadrul Life Memorial Hospital Medlife Bucuresti, abordarea cazurilor de cancer colorectal se face complex și după principii moderne: se începe cu o evaluare completă preoperatorie într-un colocviu multidisciplinar in care se stabilesc etapele terapeutice optime ținând cont de particularitățile cazului. In acesta abordare multidisciplinară este implicat si medicul oncolog deoarece atat preoperator in unele cazuri cat si după etapa chirurgicală este nevoie de terapie oncologica: radio si chimioterapie.

Minim invaziv, în toate cazurile eligibile

In marea lor majoritate, cazurile de cancer colo-rectal pot beneficia de tratament chirurgical minim invaziv laparoscopic. Cazurile aflate în stadiu avansat, cu invazie loco-regionala importanta (stadiul IV), ce implica o rezectie multiorgan, nu se pot opera laparoscopic, ci dispun de un protocol specific de tratament.

Spre deosebire de chirurgia clasică (deschisă), procedeele minim invazive laparoscopice și robotice reduc agresiunea actului chirurgical asupra bolnavului, cresc confortul postoperator, reduc perioada de spitalizare și durata de reinserție socio-profesională a persoanei tratate.

Tehnica operatorie

Prin tehnica laparoscopică sunt evitate inciziile abdominale mari, delabrante. Accesul în abdomen este efectuat prin intermediul unor miniincizii pentru inserarea trocarelor (dispozitive metalice cilindrice, cu diametrul de 5-10 mm), prin care se introduc instrumentele specifice abordului laparoscopic. Modalitatea de introducere a trocarelor diferă în funcție de localizarea tumorii.
Interventia laparoscopica respectă aceleasi principii ale radicalității oncologice din tehnicile chirurgicale clasice (deschise). Aceasta are ca obiectiv rezecția segmentului colonic afectat, în limite de siguranță oncologică (la distanță de tumoră), în bloc cu țesutul grăsos adiacent și cu grupele ganglionare limfatice aferente. In cazul cancerului rectal, obiectivul tratamentului chirurgical este de a rezeca rectul (porțiunea terminală a colonului) într-un plan anatomic (fascia perirectală), în bloc cu limfoganglionii aferenți. Această tehnică permite prelungirea supraviețuirii, reducerea semnificativă a ratei de reapariție a cancerului și prezervarea funcției urinare și erectile prin evitarea lezării nervilor pelvici.

Datorită imaginii mult mărite redate pe un monitor, cu vizualizarea facila a unor detalii anatomice, rezecția segmentului colonic afectat se realizează cu acuratețe mai mare decât prin chirurgia deschisă. Tumora colonică este exteriorizată printr-o miniincizie efectuată supraombilical (pentru tumorile localizate în hemicolonul drept) și în zona suprapubiană (pentru tumorile localizate în hemicolonul stâng și rect), pentru a obține și un efect estetic maxim. După operație, pacientul rămâne trei-patru zile cu unul sau cu două tuburi de dren și este externat după trei-șapte zile, în funcție de dificultatea cazului și de evoluția postoperatorie.

Avantajele interventiei pe cale laparoscopica

• Confort postoperator superior, o spitalizare mai scurtă si o recuperare mai rapidă în comparație cu operația clasică.
• Absenta inciziilor mari, delabrante, reduce la minim riscurile postoperatorii de suprainfectare, de eviscerație (ruptura suturii abdominale precoce postoperator) sau de eventrație.
• Mini-inciziile operatorii vor deveni inaparente in timp cu efect estetic maximal.
• Studiile de specialitate au demonstrat că persoanele operate laparoscopic pentru cancer colo-rectal dezvolta un raspuns imunitar mai agresiv impotriva bolii neoplazice decât in cazurile operate clasic.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.