Proctologie

In unitatile medicale in care activez efectuez interventii proctologice pentru:
– hemoroizi (prin procedeele HAL, HAL-RAR, Longo);
– prolaps ano-rectal;
– fisuri anale;
– abcese perianale;
– fistule perianale.

HEMOROIZI
Procedeele chirurgicale clasice care presupuneau excizia pachetelor hemoroidale au fost inlocuite cu procedee de ligatura vasculara. Acestea prezerva capitalul de mucoasa al canalului anal, reducand astfel rata stenozei anale cicatriciale postopertorii. Aceste interventii sunt:
– HAL (ligatura arterelor hemoroidale sub control ecografic);
– HAL-RAR (ligtura vasculara asociata cu pexia pachetelor hemoroidale in interiorul canalului anal);
– LONGO (rezectia cu stapler a unui segment rectal inferior cu intreruperea circumferentiala a arterelor hemoroidale- indicat in prolapsul hemoroidal gr. III-IV).

HAL – ligatura arterelor hemoroidale presupune identificarea ecografica si ligatura circumferentiala a acestora. Scopul este reducerea la maxim a fluxului sangvin in pachetele hemoroidale ceea ce va avea ca rezultat ratatinarea si atrofia acestora dar cu pastrarea mucoasei canalului anal. Interventia se efectueaza sub rahianestezie sau anestezie generala si are spitalizare de o zi. Discomfortul postoperator este mult diminuat fata de procedeele clasice. Este indicata in hemoroizii simptomatici gr. I-II.

HAL-RAR asociaza ligatura arterelor hemoroidale cu “insailarea” cu fir continuu “in surjet” a pachetelor hemoroidale cu ascensionarea acestora in canalul anal. Are indicatie in hemoroizii simptomatici procidenti gr. II-III.

Procedeul LONGO este cunoscut si ca hemoroidectomie prin staplare si realizeaza atat intreruperea arterelor hemoroidale cat si rezectia partiala a pachetelor hemoroidale cu ajutorul unui dispozitiv mecanic numit stapler circular. Se adreseaza hemoroizilor voluminosi asociati cu prolaps gr. III-IV. Are eficienta comparabila cu procedeul HAL, o rata mai scazuta a sangerarii postoperatorii dar mai crescuta a stenozei cicatriciale a canalului anal. Interventia se efectueaza sub rahianestezie sau anestezie generala si are spitalizare de o zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.