Hernii, eventratii

In unitatile medicale in care activez, efectuez urmatoarele interventii din domeniul herniologiei:
– cura laparoscopica a herniei inghinale, femurale, ombilicale, lombare, diafragmatice;
– cura laparoscopica a eventratiilor postoperatorii;
– cura clasica deschisa in eventratiile mari, voluminoase.

Localizarile herniilorHernia reprezinta exteriorizarea intr-un sac peritoneal, sub tegument, a epiploonului sau a organelor abdominale (intestine, anexe uterine, apendice, vezica urinara) printr-o zona slaba a peretelui abdominal. Cauzele aparitiei herniilor sunt:
– scadera troficitatii orificiilor naturale ale peretelui abdominal (ombilic, canal inghinal si femural, zone slabe lombare sau diafragmatice) cu cauze congenitale sau dobandite;
– traumatisme sau interventii chirurgicale abdominale cand hernierea se intituleaza hernie post-traumatica respectiv post-incizionala sau eventratie.

HERNIA INGHINALA

Hernia inghinala reprezinta migrarea de organe abdominale prin canalul inghinal si este mai frecventa la sexul masculin. Este cea mai frecventa hernie abdominala si se manifesta ca o umflatura, ca o protuberanta deasupra plicii inghinale. Simptomatologia este variabila si se manifesta in aproximativ 60% dintre pacienti. Aceasta include durere si discomfort asociate tusei, exercitiilor fizice sau tranzitului intestinal. Durerea se poate intensifica in cursul zilei si aparent cedeaza atunci cand persoana se aseaza intr-o pozitie de decubit dorsal. Se poate complica cu incarcerarea (imposibilitatea reintroducerii continutului sacular in abdomen), cu strangularea sacului herniar si cu ocluzia intestinala, situatii ce impun interventia chirurgicala de urgenta.

HERNIA FEMURALA

Hernia femurala se produce prin canalul femural cu aparitia unui sac de hernie inferior de plica inghinala. Trebuie diferentiata de hernia obturatorie care prezinta aceeasi topografie. Asociaza frecvent incarcerarea si strangularea sacului si de aceea este considerata urgenta chirurgicala in momentul depistarii. Hernia femurala este mai frecventa la sexul feminin prin particularitatile anatomice ale pelvisului si se produce mai ales la varsta adulta.

HERNIA OMBILICALA

Hernia ombilicala poate fi congenitala, prezenta de la nastere, sau dobandita prin scaderea calitatii tesutului conjunctiv al inelului ombilical. Se manifesta prin aparitia unei protuberante la nivelul ombilicului ce poate creste in volum si poate contine ligament rotund, epiploon sau anse intestinale. Formele congenitale sunt asimptomatice in timp ce cele dobandite pot prezenta dureri intense, uneori lancinante in momentul producerii, asociate de regula cu strangularea continutului.

HERNIA EPIGASTRICA

Hernia epigastrica se produce pe linia mediana in etajul abdominal superior. Pot fi asimptomatice dar devin dureroase cand cresc in volum sau cand herniaza ligament rotund sau anse intestinale.

EVENTRATIA

Reprezinta hernieri abdominale la nivelul dehiscentelor parietale secundare unor traumatisme sau a unor interventii chirurgicale in antecedente. Poate fi uni sau multisaculara, greu reductibila sau incarcerata si frecvent asociaza strangularea continutului sacular. In formele voluminoase intestinele se plaseaza permanent in afara cavitatii abdominale si de aceea acestea se numesc “cu pierderea dreptului la domiciliu”.

Tratamentul chirurgical al herniilor si eventratiilor se face de regula prin abord laparoscopic. Acesta consta in reintroducerea continutului sacular intra-abdominal, rezectia sau reducerea sacului urmate de sutura defectelor parietale sau montarea unor plase speciale ce acopera in totalitate orificiile herniare.
Tehnica laparoscopica este realizata prin intermediul a 3-4 mini-incizii prin care se introduc instrumentele operatorii cu ajutorul trocarelor. In cazul herniilor inghinale interventia se poate efectua prin spatiul properitoneal (TEP- totally extraperitoneal) sau prin cavitatea abdominala (TAPP- transabdominal pre-peritoneal) si consta in montarea unor plase preformate fixate la perete cu cianoacrilat sau capse.

Abordul laparoscopic confera urmatoarele avantaje:
– absenta inciziilor delabrante si a durerii;
– comfort postoperator net superior tehnicilor clasice deschise;
– spitalizare de o zi;
– reintegrare sociala si profesionala in maxim 7 zile;
– 0% rata de recidiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.