Fisura anala, abcesul si fistula perianale

Fisura anala reprezinta o discontinuitate la nivelul mucoasei canalului anal pe fondul unui tesut inflamator rigid la nivelul submucoasei. Apare de regula la baza unui pachet hemoroidal inflamat sau pe fondul constipatiei. Este intens dureroasa. Au indicatie chirurgicala doar formele persistente sau recidivante. Procedeele chirurgicale utilizate sunt:
– dilatatia anala;
– excizia traiectului fisurar;

abces
Topografia abceselor perianale

Abcesul perianal reprezinta aparitia unor colectii purulente in vecinatatea sau in grosimea sfincterului anal. Sursa infectiei este o solutie de continuitate la nivelul sfincterului cuu glandele anale. Abcesul perianal are indicatie chirurgicala, netratat putand conduce la procese septice extensive loco-regionale.

Tratamentul chirurgical consta in incizia, evacuarea, debridarea, lavajul si mesajul cavitatii abcesului asociate uneori cu sfincterotomie anala.

Fistula perianala reprezinta o complicatie evolutiva a abcesului perianal reprezentata de un traiect fistulos cu un orificiu la nivelul canalului anal si unu sau mai multe orificii cutanate. In dfunctie de topografie fistulele perianale se impart in:
– superficiale sau submucoase;
– intersfincteriene;
– trans-sfincteriene;
– suprasfncteriene;
– extrasfincteriene.

fistulaTratamentul chirurgical este specific fiecarui tip de fistula, se face sub anestezie locala, rahianestezie sau anestezie generala si cuprinde:

– ocluzionarea traiectului fistulos cu cianoacrilati (in fistulele simple bipolare);
– fistulotomie cu excizia cvasitotala a traiectului fisurar;
– fistulectomie – excizia totala a fistulei;
– sfincterotomie lenta “in seton” – superficializarea progresiva a fistulei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.