De când am slăbit, simt că îmi recapăt viața

E. M. se lupta de aproape 12 ani cu efectul de „hopa-mitică” al greutății sale corporale, când a hotărât să apeleze la chirurgia bariatrică (chirurgia obezității). Din fericire, după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve), se apropie cu pași siguri de mult-râvnita greutate ideală.
De când se știe, E. M., în vârstă de 28 de ani, din București, a tinut cure de slăbire. De altfel, ea și spune, glumind, că a ține dietă este a doua ei ocupație. „Totul a început cu o problemă medicală, o dereglare hormonală apărută după o dietă ținută la vârsta de 16 ani, în urma căreia am slăbit de la 68 la 55 de kilograme. A fost nevoie atunci de un tratament care a declanșat luarea în greutate. Pe fondul efectului acelui tratament, la care s-au adăugat depresia și frustrarea, luarea în greutate s-a accentuat și am ajuns la aproximativ 100 kg în numai câteva luni. De atunci, greutatea mea a tot fluctuat: slăbeam – am slăbit și 40 kg într-o vară –, mă îngrășam la loc sau mai mult decât înainte și tot așa. Cel mai bun rezultat l-am avut în iulie 2015, când cântăream 59,5 kg. Însă, pe fondul mâncatului emoțional și al stresului (ca urmare a schimbării jobului), am ajuns la 75 kg, am scăzut la 65 kg și, apoi, am ajuns la 92 kg (la înălțimea de 1,63 m), când am și decis să mă operez”, povestește E.M.

Consideram că am pierdut ceva prețios

Deși nu este genul sedentar, ci, dimpotrivă, a făcut mulți ani sport cu regularitate – chiar și de șase ori pe săptămână, într-o anumită perioadă – și deși o ținuse numai într-o dietă, de la cele pe cont propriu până la cele din cadrul unor programe organizate de nutriționiști, nu a reușit să fie în grafic cu greutatea decât pentru perioade scurte. Decepționată din cauza situației sale, E. M. alegea, în cele mai multe situații, să se izoleze. „Este foarte greu să mai vezi luminița de la capătul tunelului după ce ani întregi te-ai chinuit în zadar. Ajungi să te resemnezi și să te închizi în tine fără să-ți mai pese de ceva sau de cineva. Nu mă simțeam bine în pielea mea, nu voiam să ies în oraș, să mă plimb ori să fiu implicată în activități sociale. Îmi doream să ajung acasă, singură, să nu mai fiu nevoită să văd cum mă privește lumea, să mă întreb oare ce gândesc ceilalți. Undeva, în subconștient, consideram că am avut ceva prețios (o greutate ideală pentru mine – 55 kg), pe care l-am pierdut și că, indiferent de eforturi, nu voi recupera niciodată acel lucru”, mărturisește E. M.
Dupa 5 luni de la interventia chirurgicala efectuata de dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală, din cadrul Life Memorial Hospital, E. M. cantarea 61 kg și doar șase kilograme o mai desparteau de obiectivul propus – 55 kg. „Deocamdată, am ajuns în intervalul de greutate cu care corpul a fost obișnuit mai toată viața și cu care, se pare, se simte confortabil și în siguranță. Mi s-a spus că ar exista o memorie a organismului, de aceea, de la acest prag, procesul de slăbire este mai lent”, spune E. M. La 8 luni cantarea deja 59 kg si cu 33 de kilograme mai ușoară E. M. mărturisea: „Mă simt mult mai bine, mai împăcată cu mine, am poftă de viață, de a face tot felul de activități: excursii, vacanțe, plimbări, ieșiri, socializare. De când am slăbit, simt că îmi recapăt viața”.

Dr. Serban Vasile, Coordonatorul Centrului de Chirurgia Obezitatii si Metabolica din cadrul Spitalului Life Memorial Hospital Medlife Bucuresti:
“Pacienta prezenta o obezitate moderată spre severă, cu o greutate de 92 kg la o înălțime de 1,63 m și cu IMC (indicele de masă corporală) de 35. În cazurile lipsite de succes în urma regimurilor alimentare, singura soluție viabilă este cea chirurgicală. Cred că, în cazul unui tânăr, un exces ponderal pentru care nu găsești o soluție devine o problemă psihologică și, implicit, socială. La pacienții cu obezitate moderată spre severă și în anumite condiții anatomice, se poate face, pe cale ombilicală, intervenția numită SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery – intervenție chirurgicală laparoscopică printr-o singură incizie). SILS este esența chirurgiei laparoscopice, pentru că reduce la maximum agresiunea asupra peretelui abdominal și eventualele complicații. Avantajele sunt nete: aspect estetic optim și recuperare mult mai rapidă. Operația a decurs bine, fără complicații. Pacienta a fost externată după trei zile, pentru a intra în rutina dietei pe care a trebuit s-o urmeze.”

 

 

 

 

Articol apărut în Revista InfoLife, Noiembrie 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.