BRGE este o afectiune gastrica caarcterizata prin refluxul continutului acid gastric in esofag. Aceasta este determinata de inchiderea defectuoasa a sfincterului esofagian inferior si de disinergia dintre acesta si cardia, portiunea initiala a stomacului. Poate fi favorizata de mai multi factori: obezitatea, hernia hiatala, sarcina, fumatul si unele medicamente.
Simptomele BRGE includ:
– reflux acid esofagian si oral, halena, gust neplacut acid;
– regurgitatii alimentare;
– senzatie de arsura retrosternala pana la dureri retrosternale;
– voma;
– tuse iritativa sau productiva;
– disfagie;
In evolutie, BRGE poate determina complicatii:
– digestive: esofagita de reflux, esofag Barrett, stenoza esofagina;
– respiratorii, ORL: laringita chimica, traheobronsita chimica, astm, pneumonie de aspiratie, fibroza pulmonara;
– neoplazice: cancerul esofagian;
Esofagul Barrett reprezinta aparitia unor insule de mucoasa intestinala pe esofagul terminal (metaplazie) care in timp se pot suferi fenomene de displazie. Evolutia esofagului Barrett este catre aparitia de ulcere esofagiene si stricturi cicatriciale esofagiene. De asemenea in cca 20% din cazuri boala evolueaza catre cancerul esofagian.
Diagnosticul BRGE se face prin endoscopie digestiva superioara, pH-metrie esofagiana si manometrie esofagiana (doar preoperator)
In tratarea bolii de reflux gastro-esofagian sunt indicate:
– scaderea in greutate, renuntarea la fumat, alcool, bauturi carbogazoase, alimente bogate in grasimi;
– antiacide, blocanti H2 (ranitidina, famotidina, nizatidina), inhibitori de pompa de protoni (omeprazol, esomeprazol, lansoprazol), prokinetice (metoclopramid, debridat, motilium) pe o perioada de cca 3-6 luni. Persistenta bolii dupa acest interval sub medicatie corect administrata sau aparitia complicatiilor impune tratamentul chirurgical;
– procedeele chirurgicale antireflux indicate in BRGE sunt: Nissen , Toupet, Dor.
Tratamentul chirurgical in BRGE se face prin abord minim invaziv laparoscopic si respecta urmatoarele principii:
– izolarea esofagului terminal abdominal;
– refacerea unghiului HISS dintre esofag si fundusul gastric;
– constituirea unei valve gastrice antireflux ce mansoneaza esofagul terminal.
Procedeul NISSEN consta in efectuare unei valve gastrice complete de 360 grade si ofera cel mai eficient mecanism antireflux. Este cea mai utilizata interventie pentru BRGE.
Procedeul TOUPET consta in efectuarea unei valve antireflux partiale de 180-270 grade si are indicatie limitata in cazurile in care la manometria esofagiana sunt decelate unde de propulsie de amplitudine scazuta.
Procedeul DOR consta efectuarea unei hemivalve anterioare de 180 grade si este indicata in boala de reflux asociata cu ulcer esofagian sau stenoze cicatriceale consecutive.
Procedeele descrise duc la remisia refluxului gastro-esofagian iar abordul laparoscopic ofera avantajele tehnicilor minim invazive:
– absenta inciziilor delabrante si a durerii;
– comfort postoperator net superior tehnicilor clasice deschise;
– spitalizare de scurta durata;
– reintegrare sociala si profesionala rapide.
Postoperator este indicat un regim cu alimente lichide si semisolide pentru cca 3 saptamani si tratament medicamentos specific.