sleeveOperatia Gastric Sleeve sau gastrectomia longitudinala tip „sleeve” este o interventie laparoscopica care presupune rezectia longitudinala a peste 80% din stomac corespunzatoare marii curburi, stomacul fiind transformat intr-un segment tubular de cca 80-100 ml. Este un procedeu bariatric restrictiv, diminuarea volumului gastric reducand drastic aportul alimentar.

Mecanismele prin care acest procedeu asigura in timp scaderea ponderala sunt mult mai complexe. Portiunea de stomac ce se rezeca este implicata in multiple mecanisme neuro-hormonale care favorizeaza aparitia obezitatii. Rezectia acesteia intrerupe un cerc vicios metabolico-hormonal si astfel ajuta pacientul obez sa obtina o scadere ponderala substantiala.

Gastric Sleeve reprezinta unul dintre cele mai utilizate procedee bariatrice si are avantajul ca nu influenteaza circuitul alimentar normal, pacientii putand consuma orice aliment, dar in cantitati mici si strict controlate.

Avantaje:
– inlatura peste 90% din excesul ponderal;
– contribuie la ameliorarea pana la vindecare a afectiunilor asociate obezitatii: diabet zaharat, dislipidemie, steatoza hepatica, hipertensiune arteriala, sindromul obezitate-hipoventilatie si de apnee in somn;
– rata cea mai mica a complicatiilor postoperatorii dintre procedeele bariatrice majore;
– singurul procedeu care se poate converti ulterior in oricare din celelalte operatii bariatrice majore;
– reduce drastic cantitatea alimentelor ingerate;
– pastreaza circuitul natural al alimentelor cu risc redus de avitaminoze sau alte dezechilibre;
– pacientul are alimentatie normala dar impartita in 4-5 mese pe zi si bine mestecate;
– prin indepartarea portiunii din stomac care secreta Grelina, hormonul foamei, este obtinuta senzatia de absenta a foamei si de satietate precoce postprandial;
– interventie chirurgicala laparoscopica ce aduce toate avantajele abordului minim invaziv: absenta durerii, comfort postoperator superior, spitalizare scurta, absenta cicatricilor.

Dezavantaje:
– operatie ireversibila;
– regim alimentar strict in primele luni postoperator.

Plicatura gastrica este un procedeu derivat din gastric sleeve si consta in plicatura longitudinala prin invaginare progresiva a stomacului realizata prin suturi continue cu fire neresorbabile. Stomacul este astfel pliat pe o sonda gastrica tip Fauchet de cca 12mm diametru avand un volum final de cca 100 ml. Este un procedeu mai ieftin decat gastric sleeve deoarece nu foloseste staplere mecanice – dispozitive de sutura cu costuri relativ ridicate. Deoarece stomacul isi poate recastiga volumul in timp, plicatura gastrica are eficienta inferioara procedurii gastric sleeve si de aceea este indicata in cazurile de obezitate cu BMI sub 40.

IMPORTANT: Pentru stabilirea indicatiei operatorii si eliminarea obiectiva a riscurilor pacientul este supus unui plan complex de investigare preoperator. Acesta este alcatuit dintr-un colocviu de specialitati medicale si examene paraclinice menite sa ofere un tablou complet al afectiunilor concomitente care, prin tratament adecvat, sa reduca riscurile interventiei la minim. afla detalii

Search

+