Reprezinta protruzia portiunii initiale a stomacului in torace prin hiatusul esofagian din cauza cresterii laxitatii sau rupturii acestuia. Cauza principala a aparitiei herniei hiatale este reprezentata de obezitatea severa. Mai sunt descrise si alte cauze favorizante: presiune abdominala mare (ridicare de greutati, sporturi de efort excesiv), tuse convulsiva, stranut repetat, voma violenta.
Simptomele herniei hiatale sunt multiple si pot mima alte afectiuni:
– reflux acid gastro-esofagian;
– durere retrosternala;
– dispnee;
– palpitatii;
– hemoragie digestiva superioara.
Sunt descrise patru tipuri de hernie hiatala:
I. Hernie prin alunecare
II. Hernie prin rostogolire
III. Hernie mixta
IV. Hernia voluminoasa multiorgan
Diagnosticul herniei hiatale se face prin:
– endoscopie digestiva superioara;
– manometrie esofagiana;
– tranzit baritat eso-gastric;
– Computer Tomograf toraco-abdominal.
Tratamentul herniei hiatale cuprinde:
– terapie medicamentoasa, in fazele incipiente, care se adreseaza in special refluxului gastro-esofagian: inhibitori de pompa de protoni (lansoprazol), prokinetice (debridat, metoclopramid), antiacide;
– tratament chirurgical, in formele neresponsive la tratamentul medicamentos, in formele avansate, voluminoase sau complicate: hemoragie digestiva superioara, stenoza stransa eso-gastrica, transformarea neoplazica a stomacului herniat.
Recalibrarea hiatusului esofagian asociata cu procedeul antireflux NISSEN constituie tratamentul chirurgical de electie in hernia hiatala. Refacerea defectului hiatal impune sutura directa a marginilor defectului la care se poate aplica suplimentar o plasa de intarire in herniile voluminoase.
Transformarea neoplazica a stomacului herniat impune rezectia gastrica radicala.
Procedeele descrise duc la remisia refluxului gastro-esofagian iar abordul laparoscopic ofera avantajele tehnicilor minim invazive:
– absenta inciziilor delabrante si a durerii;
– comfort postoperator net superior tehnicilor clasice deschise;
– spitalizare de scurta durata;
– reintegrare sociala si profesionala rapide.
Postoperator este indicat un regim cu alimente lichide si semisolide pentru cca 3 saptamani si tratament medicamentos specific.