Chirurgia laser a varicelor

varice1In unitatile medicale in care activez efectuez urmatoarele interventii din patologia variceala:
– termoablatia endovenoasa laser-radiofrecventa a venelor safene interne insuficiente;
– excizia pachetelor varicoase nesistematizate;
– stripping al venelor safene interne (tehnica clasica);
– cura chirurgicala a ulcerelor varicoase;
– scleroza pachetelor varicoase si a angiectaziilor dermice.

Varicele hidrostatice sunt consecinta insificientei functionale a venelor safene – vene superficiale subcutanate ce constituie calea de drenaj accesor a sangelui de la membrele inferioare. Venele safene sunt:
– vena safena interna, situata pe fata mediala a gambei si coapsei si se varsa in vena femurala la nivelul plicii inghinale, prezinta numeroase conexiuni cu venele profunde ale membrului inferior;
– vena safena externa, situata pe fata posterioara a gambei si se varsa in vena poplitee in zona posterioara a articulatiei genunchiului.

Insuficienta functionala a acestor doua vene determina dilatarea acestora si a colateralelor lor cu aparitia varicelor hidrostatice.

Termoablatia laser-radiofrecventa a venelor safene presupune coagularea “la rece” a proteinelor din endoteliul vascular avand ca rezultat ocluzionarea permanenta a venelor si a colateralelor acestora. Este o tehnica minim invaziva care presupune introducerea unei sonde speciale laser sau radiofrecventa in venele safene prin canulare. Prin efect termic specific la o temperatura de sub 70 grade Celsius se produce obstruarea initiala a venei care se va consolida in cca 2-3 saptamani. Are o eficienta superioara tehnicii clasice – stripping-ul venos.
Avantajele acestei tehnici sunt:
– lipsa inciziilor (tehnica este efectuata prin una sau doua punctionari ale venelor safene);
– disconfort minim postoperator cu mobilizare imediata;
– spitalizare de o zi;
– convalescenta scurta cu reluarea activitatii fizice de a doua zi postoperator.

Excizia pachetelor varicoase nesistematizate poate completa procedura laser-radiofrecventa pentru obtinerea unui efect estetic maximal si consta in sectionarea si ligatura varicelor evidente prin punctii cutanate.

Stripping-ul venelor safene constiuie procedura clasica de tratament chirurgical in boala variceala. Presupune efectuarea mai multor incizii etajate si smulgerea (stripping) venei safene interne pe tot traiectul sau. Rezultatele postoperatorii sunt comparabile cu ale procedurilor laser-radiofrecventa dar prezinta dezvantaje in raport cu acestea:
– discomfortul inciziilor multiple;
– convalescenta prelungita ;
– aspect inestetic.

Ulcerul varicos reprezinta o complicatie tardiva evolutiva a varicelor hidrostatice si se manifesta prin necroza tegumentara cu aparitia unor ulceratii secundar unor pachete varicoase trombozate. Tratamentul chirurgical se impune in marea majoritate a cazurilor si cuprinde:
– excizia ulcerului varicos;
– tratamentul stazei venoase in venele safene sau in colateralele acestora prin metode minim invazive (laser-radiofrecventa) sau clasice (stripping);
– plastii cutanate in plagile extinse.

sclerozavScleroza variceala (vasculara) presupune injectarea in lumenul vaselor a unor substante sclerozante si se adreseaza varicelor hidrostatice de mici dimensiuni si ectaziilor vasculare dermice. Are rolul de a completa procedurile chirurgicale minim invazive adresate bolii variceale pentru a oferi un efect estetic maximal.

Procedura se poate realiza in acelasi timp operator cu interventia laser-radiofrecventa sau ulterior sub anestezie locala fara a necesita spitalizare. In anumite cazuri pot fi necesare mai multe sedinte de sclerozare pentru a se obtine efectul scontat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *