GASTRIC BY-PASS
Micșorare stomac: gastric bypass
Elimină peste 80% din excesul de greutate
Dedicat pacienților obezi cu BMI 40-50
Ce este operația gastric bypass?
Operația gastric bypass este o intervenție bariatrică care implică crearea unui mic rezervor gastric de aproximativ 15-20 ml din stomac și conectarea acestuia direct la intestinul subțire.
Intervenția poartă denumirea de bypass (ocolire) pentru că exact asta face: permite bolului alimentar să ajungă direct în intestinul subțire, ocolind o porțiune din stomac.
Cum funcționează operația gastric bypass?
Bolul alimentar ocolește stomacul și o porțiune variabilă din intestinul subțire, și astfel reduce absorbția principiilor alimentare ca zahărul și grăsimile.
1.
Pacienții consumă neselectiv mici cantități alimentare.
2.
Apare senzația de sațietate prin contactul rapid al alimentelor cu mucoasa intestinală – pacientul se simte sătul mai rapid.
Avantaje operație gastric bypass
▌intervenție laparoscopică minim invazivă: absența durerii, confort postoperator superior, spitalizare scurtă, fără cicatrici
▌ elimină până la 80% din greutatea în exces
▌ ameliorează și poate vindeca anumite afecțiuni asociate cu obezitatea: diabet zaharat, dislipidemie, steatoză hepatică, hipertensiune arterială, hipoventilație și apnee în somn
▌ se pot consuma toate tipurile de alimente în perioada postoperatorie precoce
▌ se reduce absorbția zahărului și grăsimilor
Dezvantaje operație gastric bypass
➤ eficiență mai redusă la pacienții cu BMI sub 30 și peste 50.
➤ dificil de modificat în caz de stagnare sau eșec ale scăderii ponderale.
➤ reintervențiile au eficiență sub 20-30% în scăderea ponderală.
➤ procedeu malabsorbtiv ce poate genera carențe severe și necesită suplimente vitaminice, fier și calciu pe toată perioada vieții, cu administrare intravenoasă. Carențele severe pot impune reversia chirurgicală la anatomia inițială.
➤ prezintă o rată de complicații tardive mai mare decât gastric sleeve.
Pentru mai multe detalii despre gastric sleeve, vă rugăm să completați formularul de pe această pagină, și vă vom contacta în cel mai scurt timp posibil pentru informații suplimentare.
IMPORTANT
Pentru stabilirea indicației operatorii și eliminarea obiectivă a riscurilor, pacientul este supus unui plan complex de investigare preoperator. Acesta este alcătuit dintr-un colocviu de specialități medicale și examene paraclinice menite să ofere un tablou complet al afecțiunilor concomitente care, prin tratament adecvat, să reducă riscurile intervenției la minim.