CHIRURGIE BARIATRICĂ
Decizia de a apela la chirurgia bariatrică este una care poate schimba în bine viața pacientului.
Chirurgia bariatrică vă poate ajuta să eliminați surplusul de greutate dar, mai important de atât, vă oferă o calitate mai bună a vieții ameliorând sau eliminând afecțiunile asociate cu obezitatea sau supraponderabilitatea.
Înainte de a apela la acest tip de intervenție, pacientul trebuie să înțeleagă că nu este o operație cu scop estetic.
Deși inițial ea susține pierderea semnificativă în greutate, ea implică și o schimbare a stilului de viață și a nutriției pentru a asigura efecte pe termen lung.
Sunt eligibil pentru chirurgia bariatrică?
Ați încercat în trecut diete sănătoase și un stil de viață cu mișcare și sport și nu ați reușit să atingeți sau să mențineți greutatea dorită?
Atunci chirurgia bariatrică poate fi o opțiune bună.
Pentru a fi considerat eligibil pentru acest tip de intervenție, indexul de masă corporală (BMI), bazat pe rația dintre înălțime și greutate, trebuie să fie mai mare de 40.
Dacă BMI se încadrează între 35 și 40, ați putea să fiți eligibil pentru chirurgie bariatrică dacă prezentați afecțiuni provocate de obezitate (diabet, apnee, hipertensiune arterială, colesterol ridicat).În lipsa acestor afecțiuni, puteți contacta medicul specialist care vă poate confirma sau nu în urma unui consult complet dacă o intervenție bariatrică este recomandată în cazul dumneavoastră.
Vă puteți calcula BMI-ul cu ajutorul calculatorului prezent în această pagină.
Este chirurgia bariatrică sigură?
Da, acest tip de intervenții chirurgicale non-invazive este sigur.
Conform mai multor studii, chirurgia bariatrică este printre cele mai sigure tipuri de intervenție
(asemănătoare operației de apendicită).
În cadrul întâlnirii, chirurgul vă poate explica detaliat care sunt cele mai des întâlnite complicații posibile.
Cum funcționează chirurgia bariatrică?
Există mai multe moduri în care operațiile bariatrice susțin pierderea în greutate.
Cea mai cunoscută este limitarea cantității de alimente pe care pacientul o poate consuma.Un stomac micșorat are nevoie de mai puțină mâncare pentru a se simți plin.
Alte tipuri de operație au și un element de malabsorbție –nu toate caloriile consumate sunt absorbite de intestin, susținând pierderea în greutate.
Deși restricțiile la alimente și calorii sunt cele mai importante aspecte ale pierderii inițiale în greutate, o dietă sănătoasă și activitate fizică susținută sunt necesare procesului de menținere.
Pentru a afla mai multe despre tipurile diferite de chirurgie bariatrică, vă invităm să dați click pe fiecare tip de intervenție mai jos:
Este chirurgia bariatrică sigură?
Câte kilograme pot pierde după efectuarea unei operații de micșorare a stomacului?
Această întrebare implică mai mulți factori, iar răspunsul diferă de la pacient la pacient.
În general, majoritatea cazurilor pierd între 50-80% din excesul de greutate pe o perioadă de 6 -12 luni.
Puteți afla mai multe despre rezultatele obținute de pacienții noștri aici.
Chirurgia bariatrică nu este o soluție rapidă pentru slăbit.
Deși intervențiile de acest tip duc la o pierdere rapidă a greutății, depinde foarte mult de pacient ca această pierdere să fie menținută prin schimbări la nivelul stilului de viață (sport și nutriție).După operație și pierderea inițială în greutate, pacientul va simți cum nivelul său de energie crește și astfel va fi mai motivat să facă un sport (indiferent de programul ocupat).O dietă sănătoasă este, de asemenea, importantă în proces.
Da, după primele luni post-intervenție veți putea consuma alimente normale doar că în cantități mai mici.
Operațiile bariatrice se efectuează cu ajutorul chirurgiei laparascopice minim invazive.Perioada de recuperare durează 1-2 săptămâni – perioadă în care dieta va fi una bazată pe alimente lichide și pe integrarea noilor obiceiuri (hidratare, mestecare și consum încet al mâncării).IMPORTANT:Pentru stabilirea indicației operatorii și eliminarea obiectivă a riscurilor, pacientul este supus unui plan complex de investigare preoperator. Acesta este alcătuit dintr-un colocviu de specialități medicale și examene paraclinice menite să ofere un tablou complet al afecțiunilor concomitente care, prin tratament adecvat, să reducă riscurile intervenției la minim.