Excizie de tumoră hepatică chistică (hamartom) pe cale laparoscopică

O echipă din cadrul Life Memorial Hospital, coordonată de dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală, a realizat cu succes o intervenție chirurgicală minim invazivă de excizie a unei tumori hepatice mixte de tip hamartom.

Pacienta, în vârstă de 64 de ani, s-a prezentat cu diagnosticul de chiste hepatice multiple. După efectuarea investigațiilor imagistice obligatorii preoperator, s-a pus diagnosticul de tumoră mixtă de lob stâng hepatic și două chisturi hepatice esențiale în segmentele doi și opt. „Intraoperator, am descoperit că această tumoră prindea diafragmul, baza de inserție a splinei și avea raport intim cu polul superior al stomacului. Cu dimensiuni de circa 12-15 cm, tumora a fost alcătuită dintr-o parte chistică – ce conținea lichid–, și dintr-o parte solidă de natură incertă. Prin caracterul mixt, această tumoră ar putea să includă și formațiuni maligne”, a spus medicul Șerban Vasile. Orice intervenție de rezecție multiorgan pe cale laparoscopică are grad crescut de dificultate. „Intervenția a decurs fără niciun incident intraoperator, fără sângerări. S-a impus rezecția tumorii hepatice în bloc cu o porțiune din diafragm, reușindu-se totodată prezervarea splinei și a stomacului. Blocul de rezecție fiind mare și neavând un diagnostic clar de formațiune benignă versus formațiune malignă, s-a impus efectuarea unei minilaparotomii în zona subcostală stângă, prin care s-a exteriorizat această formațiune tumorală integră, fără fragmentare, în sac de extracție special. Rezecția s-a făcut ca și cum ar fi fost vorba de o tumoră malignă. Celelalte două chisturi s-au rezolvat clasic, prin așa-numita dezoperculare sau chistectomie parțială”, a mai spus medicul chirurg. Pacienta a fost externată a doua zi postoperator. Ecografia abdominala efectuată la opt zile de la operație a arătat lipsa oricăror complicații.

Abordul laparoscopic a oferit mai multe avantaje pacientei: a evitat efectuarea unei incizii mari subcostale unilaterala sau bilaterala cu cresterea evidenta a confortului postoperator si o spitalizare de scurta durata de 2 zile.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.