Colon, rect, apendice

In unitatile medicale in care activez efectuez urmatoarele interventii din sfera colorectala:
– rezectii intestinale si colo-rectale laproscopice, SILS si clasice;
– apendicectomie laparoscopica si SILS/LESS;
– chirurgia diverticulului Meckel.

Tratamentul chirurgical in afectiunile gastro-intestinale si colo-rectale a avansat notabil in ultimele decenii, atat din punct de vedere al complexitatii tehnicilor chirurgicale cat si tehnologic. Marea majoritate a acestor afectiuni pot fi abordate chirurgical minim invaziv, pe cale laparoscopica sau robotica, cu o acuratete superioara si un impact substantial asupra confortului si esteticii postoperatorii.

Afectiunile colorectale ce impun tratamentul chirurgical sunt:
– inflamatorii: apendicita, diverticulita, stenoze inflamatorii;
– tumori benigne: polipii colonici;
– cancer colonic.

Interventiile chirurgicale din sfera colo-rectala sunt:
– apendicectomia;
– rezectiile colonice segmentare;
– hemicolectomia dreapta sau stanga;
– rezectiile rectale inalte sau joase;
– amputatia de rect.

Orice afectiune colo-rectala, benigna sau maligna, se poate opera pe cale laparoscopica sau robotica. Tehnicile clasice deschise sunt rezervate cazurilor cu tumori voluminoase si invazive ce impun de regula rezectii complexe multiorgan.

Tehnica laparoscopica ofera o vizualizare imbunatatita a campului operator, o disectie mai elaborata, un confort ameliorat si o recuperare mai rapida postoperatorii. Ea se efectueaza de regula prin 4 mini-incizii iar piesa operatorie rezecata este extrasa printr-o mica incizie in zona suprapubiana cu efect estetic acceptabil. Perioada de spitalizare este de cca 4-5 zile urmata fiind de o perioada scurta de convalescenta.

Apendicectomia laparoscopica constituie modalitatea standard de abord chirurgical in afectiunile apendiculare. Tehnica laparoscopica SILS cu abord strict ombilical asigura diminuarea durerii cu cresterea confortului postoperator, recuperare rapida, intr-o zi, si efect estetic maximal. Se mai numeste si tehnica fara cicatrici deoarece incizia transombilicala va deveni inaparenta la 2-3 saptamani postoperator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai? Completează formularul și îți vom răspunde cât mai rapid posibil.