bypassGastric By-Pass a constituit mult timp cea mai raspandita si cunoscuta procedura chirurgicala impotriva obezitatii si a comorbiditatilor acesteia. In prezent, are indicatii mai restranse decat gastric sleeve: pacienti obezi cu BMI intre 40 si 50, boala de reflux gastro-esofagian severa fara hernie hiatala, diabet zaharat decompensat, tulburari de alimentatie, esec al operatiei gatric sleeve.

Acest procedeu chirurgical laparoscopic consta in crearea unui mic rezervor gastric de cca 15-20ml din portiunea initiala a stomacului care va fi anastomozat la o ansa de intestin subtire exclusa la o distanta variabila de unghiul duodeno-jejunal. Scopul este ca bolul alimentar sa ocoleasca stomacul si o portiune variabila din intestin pentru a scadea absorbtia principiilor alimentare ca zaharul sau grasimile.

Astfel, pacientii care recurg la gastric by-pass mananca neselectiv mici cantitati alimentare. Senzatia de satietate apare rapid deoarece alimentele vin in contact precoce cu mucoasa intestinala ceea ce genereaza declansarea unor mecanisme neuro-hormonale care determina aparitia senzatiei de saturatie.

Avantaje:
– inlatura peste 80% din excesul ponderal;
– contribuie la ameliorarea pana la vindecare a afectiunilor asociate obezitatii: diabet zaharat, dislipidemie, steatoza hepatica, hipertensiune arteriala, sindromul obezitate-hipoventilatie si de apnee in somn;
– aport alimentar neselectiv precoce postoperator;
– absortie scazuta a zaharurilor si a grasimilor prin suntarea segmentului initial intestinal;
– interventie chirurgicala laparoscopica ce aduce toate avantajele abordului minim invaziv: absenta durerii, comfort postoperator superior, spitalizare scurta, absenta cicatricilor;

Dezavantaje:
– eficienta redusa la BMI peste 50;
– dificil de manageriat in caz de esec in scaderea ponderala;
– avitaminoze ce pot necesita supleere permanenta;
– rata dubla a complicatiilor postoperatorii fata de gastric sleeve.

MINI GASTRIC BY-PASS

Procedeu bariatric mixt, restrictiv si malabsorbtiv, derivat din gastric by-pass dar cu o rata mai mica a complicatiilor pe termen lung. Consta in efectuarea unui tub gastric lung, asemanator cu cel din gastric sleeve, care se anastomozeaza la o ansa jejunala la cca 200-250 cm de jonctiunea duodeno-jejunala (Treitz). Are o eficienta comparabila cu gastric by-pass si este indicat in:

– pacienti obezi cu BMI peste 35;
– sindrom metabolic;
– diabet zaharat decompensat;
– tulburari de alimentatie;
– esec al operatiei gatric sleeve sau plicatura gastrica.

IMPORTANT: Pentru stabilirea indicatiei operatorii si eliminarea obiectiva a riscurilor pacientul este supus unui plan complex de investigare preoperator. Acesta este alcatuit dintr-un colocviu de specialitati medicale si examene paraclinice menite sa ofere un tablou complet al afectiunilor concomitente care, prin tratament adecvat, sa reduca riscurile interventiei la minim. afla detalii

Search

+